Tags

, , , ,

Broken earthForfatter: N.K. Jemisin
Trilogien består af: The Fifth Season, The Obelisk Gate og The Stone Sky
Privat eje i Kindle version

Jeg har aldrig læst noget lignende! N.K. Jemisin skriver helt unikt. Det er svært for mig at skrive en anmeldelse uden at spoile. Og det er vigtigt ikke at spoile, for der sker ting undervejs som man ikke bør vide på forhånd. I The Fifth Season følger vi tre historier, og den ene er skrevet i 2. person ental – du. Det har jeg ikke set gjort vellykket før, men det virker her! Vi ved ikke før senere i serien hvem fortælleren er, for her begynder vedkommende også at fortælle i 1. person, sideløbende med de ting som bliver fortalt i henholdsvis 2. og 3. person. Det lyder forvirrende, men stol på mig: det er det ikke, når man læser det!

Vi er i en unik verden – måske jorden langt ude i fremtiden? Vi ved det ikke. Der er ting, der ligner, og åh, så mange ting som ikke gør. Hver eneste historie vi følger gør læseren nysgerrig på mere. Man prøver at finde sammenhængen, og da den endelig går op for en, tænker man NÅÅÅÅEH! Selvfølgelig! Hovedpersonerne er ikke udelukkende gode og onde. De er facetterede, formet af deres fortid og deres oplevelser. Deres motiver er ikke altid lige gennemskuelige, og selv de mest oplagte situationer kan ikke kun løses på én måde.

Her leges med med hudfarver, hårteksturer, øjenfarver. Jemisin skriver bevidst uden at sætte race på folk – race her forstået på den måde som mange opfatter dem i dag: kaukasere, negroide, asiater. Vi er i en fremtid som har vendt op og ned på meget.

Det er også svært at sætte genre på The Broken Earth trilogien. Er det fantasy eller science fiction? Og behøver vi at sætte label på? Det er en unik serie skrevet på en unik måde – og jeg er vild med det!

Anbefales virkelig varmt!

Tjek evt N.K. Jemisin ud her

Reklamer