Tags

populaermusik_fra_Vittula_1Forfatter: Mikael Niemi
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Biblioteksbog, men nøj! Hvor ville jeg gerne eje!

Dette her er én af de mest fornøjelige bøger jeg har læst i lang tid! Den er umanerlig underholdende! Umiddelbart lyder en barndom i Nordsverige nær den finske grænse, hvor alt moderne ses skævt til, ikke som noget særligt spændende. Men det er ikke småting man som dreng oplever i det samfund!

Matti og Niila vokser op sammen i Vittula. De er bedste venner og går ikke så lidt igennem sammen. Søskendeflokkene er store, familiestridigheder går generationer tilbage, rockmusik er noget helt nyt og badeværelser er overvurderede. Næh, en rask tur i sauna, det er den eneste rigtige måde at blive ren på.

Jeg grinede højst af de pralehistorier, som mændene udveksler til et bryllup. Der er simpelthen ikke grænser for hvad en rask Vittula-mand kan klare. De er alle sammen store, stærke og tavse, men når sprutten går ind, løsnes tungen og folk (altså mændene) bliver ualmindeligt underholdende.

Mest fascinerende ved bogen er nogle af de beskrivelser man får af drengenes oplevelser. At høre Beatles første gang er en overnaturlig oplevelse. Intet mindre. Hele huset snurrer rundt, blodet koger i kroppen på dem, ilten forsvinder fra rummet og ved endt afspilning ligger drengene som to udsplattede vandmænd på gulvet. Så fantastisk er det! Straks bliver de nødt til at lave deres eget band, og det går på ingen måde stille af sig.

Jamen altså. Jeg kan slet ikke anbefale bogen nok! Det er sjovt og fantastisk, sproget er levende og griber og rusker én. Det er næsten som at høre rock ‘n’ roll for første gang!