Tags

,

den anden verdenForfatter: Edward P. Jones
Forlag: Roman*Klim
Biblioteksbog
Vinder af Pulitzerprisen

Den kendte verden er et kalejdoskopisk puslespil af en bog. Der springes lystigt i tid og sted, men mærkeligt nok er det ikke svært at følge med. Der er en myriade af personer, som man følger, og langt de fleste er tegnet så klart og tydeligt, at det ingen sag er at følge med i hvem der er hvem. Enkelte falder igennem, men jeg tilgiver gerne forfatteren, fordi bogen som helhed er en ret fantastisk rejse.

Vi følger primært Henry Townsend, en frikøbt tidligere slave, som nu selv ejer slaver. Han dør ret tidligt i bogen, men eftersom der hoppes så meget i tiden, så dukker han oppe som den røde tråd igennem hele historien. En tidligere slave, der ejer slaver; den kan være svær at sluge. Især for Henrys forældre, som var dem, der i første omgang købte sig selv, og siden deres søn fri.  Man kan som læser også undre sig over, hvordan han retfærdiggør det over for sig selv. Men ikke alle slaver/frikøbte slaver tænkte dybe tanker om en anden fremtid eller et alternativt liv. Men de fleste gjorde selvfølgelig. Vil et bundet menneske ikke altid drømme om friheden?

Det er både en spændende, medrivende og tankevækkende bog. Og sindssygt barsk. Det barske er gemt lige under overfladen på sådan en intelligens måde, at man ikke nødvendigvis fanger det, hvis man ikke er en årvågen læser. Så nøgternt beskrives den barske hverdag og de urimelige levevilkår, som sorte amerikanere levede i i 1800-tallet.

Bogen anbefales varmt!