Tags

, ,

Forfatter: Kim Fupz Aakeson
Forlag: Gyldendal
Biblioteksbog

Jeg holder meget af Kim Fupzs bøger – både billedbøgerne og romanerne. Ja, jeg kan faktisk også ret godt lide manden selv. Billedbøgerne har altid en finurlig humor, mens romanerne er noget mere tænksomme. Denne her roman er i den meget alvorlige ende – men stadig med Fupzs klare indblik i hvad der rører sig i mennesker.

Vi er ganske få år ude i fremtiden. Klimaforandringerne har skabt krig i Europa, og det er ikke længere sikkert at blive i Danmark. Pigen Rosa, hendes forældre og lillebror forsøger at flygte sydpå gennem Europa for at nå i sikkerhed i Libyen. Det er en omvendt flygtningehistorie – forstået på den måde, at den går fra nord til syd og ikke omvendt. Men oplevelserne er identiske med dem, som mange flygtninge fra syd er igennem. Rosa oplever barske ting – det værste er nok, at hun sammen med lillebroren skilles fra forældrene, og må klare sig selv til Italiens kyst.

Undervejs i historien er der tilbageblik til tiden før flugten. Hvordan hverdagen ganske langsomt forandrede sig. Fra små lette besværligheder – som vi kan opleve det i dag – til skyderier rundt om hjørnet, indbrud og trusler, og så den endelig beslutning om, at her er for farlig: vi må afsted.

Det er en gribende historie, og man er med i Rosas hånd hele vejen. Det er præcis sådan her det er. Det er det her vi skal lære. At indse, at de flygtninge, der kommer til Danmark, er præcis ligesom os. De har levet normale moderne liv i en moderne normal verden – indtil den ikke var det længere, og de måtte afsted. For at redde sig selv og deres familier.

På den måde er ‘Steder, veje, biler, både’ et stilfærdigt kampskrift. Et smukt og barskt et.

Anbefales varmt!