Tags

,

overleveren_0Forfatter: Martin Jensen
Forlag: Klim
Biblioteksbog

Overleveren er en fortsættelse eller afrunding på krimiserien “Winston, Halfdan og Alfilda”, som afsluttedes med bind 7: Kongens thegn. Overleveren er dog ikke selv en krimi, men en historisk roman om det politiske røre i England fra 1029, hvor Kongens thegn slutter, til 1066, hvor Wilhelm Erobreren invaderer England og udsletter de sidste spor efter Knud den Stores.

Det gør ikke mig noget, at Overleveren ikke er en krimi, for jeg er også glad for historiske bøger uden krimigåder i. Den fiktive Halfdan er placeret lige i udkanten af magtens cirkler, så han kan være vidne til nogle af de store beslutninger og begivenheder i Englands historie – det er jo praktisk nok. I løbet af krimiserien voksede Halfdan fra at være lidt af en fusentast til en noget mere fornuftig og handlekraftig mand, men uden at miste den umiddelbarhed, som han altid har haft.

England er igennem en hel stribe konger efter kong Knuds død, og det er ærligt talt lidt af en balancegang at holde styr på sine alliancer uden at fornærme en fremtidig konge. Også kong Knuds dronning, Emma, spiller fortsat en stor politisk rolle, fordi hun udover at have født kongen før Knud to sønner, også fødte Knud en søn. Alle mulige kongsemner. Emma er forholdsvis ligeglad med hvilken af hendes sønner, der kommer til magten, så længe hendes egen position er sikret – og hun har aldrig været Halfdans ven. Det giver selvklart nogle udfordringer hen af vejen.

Jeg er godt tilfreds med denne spændende afrunding på Halfdans liv og politiske spil, for de politiske intriger og rævekager opvejer så sandelig manglen på krimigåde.

Anbefales