Tags

,

life-changing magicForfatter: Sarah Knight
Forlag: Quercus
Biblioteksbog

Jeg læser ikke ret mange selvhjælpsbøger. De fleste ting, som virker for mig, er opstået af sig selv (det meste af det, fordi jeg en gang imellem bliver nedlagt med stress): såsom at sige ‘nej (tak)’, ‘pyt’ og ‘I don’t give a f**k’. Sarah Knight har dog yderligere nogle gode pointer, som jeg tænker, at jeg kan bruge mod min videre færd mod et lykkeligt og stress-frit liv.

Dybest set handler hendes pointer om at lade være med at bruge energi, tid og penge på ting og mennesker, som ikke siger én noget eller måske ligefrem irriterer én, og i stedet bruge den energi, den tid og de penge på ting og mennesker, som gør én glad. Og den helt store pointe er at gøre det uden at blive en skiderik. Så altså: at holde op med at ‘give a f**k’*, men at gøre det på en ærlig, men høflig måde, der så vidt mulig ikke gør andre kede af det.

Det kan være små ting som ikke at bruge tid og energi på at se Den store Bagedyst, selvom næsten alle i omgangskredsen går op i det med liv og sjæl, til store ting (som kan være virkelig svære at lade være med at give et f**k), som andre folks børns konfirmationer (især hvis ‘andre folk’ er nogen du virkelig holder af, og du måske ovenikøbet er i familie med). Det er nemt nok at lade være med at deltage i diskussioner om Jons brug af dild i kage (jeg kan nemlig bare holde mig ude af det), men noget sværere at takke nej tak til en plads i kirken til nevøens konfirmation, når jeg nu rigtig gerne vil være med til at fejre nevøen, men har et meget anstrengt forhold til religion. Men det kan lade sig gøre – bare ved at være ærlig på en høflig måde, og simpelthen sige det som det er: ‘Jeg vil rigtig gerne være med til at fejre Xs store dag, men der er ingen grund til, at jeg tager en plads op i kirken, når den er bedre brugt på andre. Jeg venter bare udenfor imens’. Så burde alle kunne være glade.

Sarah Knight deler sin bog op i grader af hvor svært det er at holde op med at give et f**k omkring den givne ting: ting, arbejde, venner/bekendte/fremmede og så den virkelig svære: familie. Netop det med familien er svært, fordi man jo grundlæggende holder meget af sin familie og gerne vil kunne være i stue med langt de fleste af dem resten af livet (selvom der muligvis er et lille udvalg af dem, om hvem man virkelig ikke giver et f**k). For langt de fleste af dem interesserer man sig for, man vil gerne have at de har det godt og man vil gerne gå den ekstra mil, for at de netop bliver ved med at have det godt. Men ved at holde op med at give et f**k om fx at tage til en interaktiv udstilling med ekspressiv kunst med en gruppe perifære venner, så kan man få ekstra tid og energi til de venner og familie – eller den aktivitet – som man lige netop giver en masse f**ks – interesserer sig for og bliver glad af. Det handler simpelthen om at bruge sin tid, energi og penge på det rigtige og ikke spilde det på det forkerte.

Det handler også om at være mindre bekymret om, hvad andre tænker om en. Det er faktisk muligt at købe ind i pyjamasbukser, hvis det er sådan en dag, hvis man overhovedet ingen f**ks giver om hvad folk mener om det. Tid og energi sparet lige dér, så man har mere overskud til at bingewatche Broen på Netflix.

Sarah Knight påstår ikke, at hun er en guru – bare at hun har fundet en metode, som virker for hende, og som måske også kan virke for andre. En del af det virker for mig, og den del vil jeg bruge mere og oftere fremover, så jeg kan få mere tid og energi på det og dem, som betyder noget for mig.

Anbefales til dem, som giver alt for mange f**ks og godt kunne bruge dem bedre. Hvis du fx ikke giver et f**k mht at læse bogen, så kan du få (næsten) alle pointerne her i Sarah Knight’s TEDtalk, som kun varer 12:36 minutter. Velbekomme.

*’To give a f**ck’ er ikke helt let at oversætte til dansk. Det betyder noget i retning af ‘at bekymre sig over’ eller ‘at interessere sig for’. Hvis man ‘give a f**k’ om noget, så er det noget som man investerer noget i. Hvis man derimod holder op med at ‘give et f**k’ om noget, så bliver man ligeglad med det.

 

Reklamer