åben byForfatter: Teju Cole
Forlag: Batzer & Co
2011

Jeg har gået igennem New York – på kryds og tværs – med Julius, hovedpersonen i denne bog. Vi har også gået en del i regnen i Bruxelles. ‘Åben by’ er ikke som sådan én historie, men mange. Julius samler historier op alle vegne – både hans egne historier og fra mennesker han mere eller mindre tilfældigt møder på sin vej. Han er opvokset i Nigeria med en nigeriansk far og en tysk mor – og begge historier sidder i hans blod. Han er veluddannet, belæst og holder af klassisk musik. Han er intelligent, og hans betragtninger og overvejelser er interessante.

At der ikke er de store udsving i historien gør mig ikke noget. Jeg kan godt lide bare at gå tur uden at have andet mål end at gå, og derfor føles turen med Julius hverken kedelig eller ordinær, selvom det er et nogenlunde ordinært liv han har.

Teju ColeMen lige pludselig, og helt uden drama egentlig, vendes ens billede af ham – også han eget billede af sig selv, rundt. Og efter det har jeg sluppet hans hånd. Selvom den afsluttende scene er både smuk og fin, og viser ham i bedste belysning, hviler skyggen af det man lige har lært over scenen. Jeg savner, at han reflekterer over det man har lært, eller at han dementerer det. Men måske er det bare sådan at det er: han er et uperfekt menneske, og måske har vi allesammen forskellige ting på samvittigheden, som kaster skygger over vores liv.

Jeg er betaget af bogen. Jeg har været i New York uden at have været der. Jeg fulgtes med Julius.

Anbefales – men ikke hvis du ønsker tjubang. Det er der ikke noget af her.

Reklamer