Tags

brazenForfatter og tegner: Pénélope Bagieu
Forlag: :01 First Second
Egen samling

Brazen er en vidunderlig samling af nogle af de mange vidunderlige kvinder, der gennem historien har skilt sig ud. Ofte ved at møve sig ind i mandeverdenen og forlange sin retmæssige plads – og på den måde bane vejen for alle os andre (kvinder). Og ofte ved at stå fast ved sig selv og sin egen verden mod alle odds.

Én af mine favoritter er Nellie Bly, som opfandt ‘investigative journalism’ – altså når en journalist går under cover for at afsløre ting, der foregår bag kulisserne, fx på sindsygeanstalter. Nellie var også krigskorrespondent, og var helt fremme i skyttegravene under Første Verdenskrig. Og så rejste hun verden rundt på 72 dage, og hilste undervejs på Jules Verne i Paris.

Der er også Agnodice fra oldtidens Grækenland, som uddannede sig til gynokolog i Ægypten, fordi kvinder ikke måtte praktisere lægevidenskab i Grækenland. Da hun kom tilbage til Grækenland, klippede hun sit hår af og anlagde falsk skæg, så hun kunne hjælpe kvinder i barselsseng. Hendes succesrate var meget høj (langt færre kvinder og børn døde, når hun var til stede), og hendes konkurrenter beskyldte hende for at forføre sine patienter, hvorefter hun følte sig tvunget til at afsløre, at hun var kvinde. Hun var blevet dødsdømt, hvis ikke alle hendes meget tilfredse patienter – kvinder alle til hobe – forsvarede hende med næb og klør, indtil dommen blev omstødt.

Og så er der Nzinga, dronning af Ndongo og Matamba (nu Angola), som hele sit liv bekrigede de portugisere, der prøvede at stjæle hendes land og udnytte hendes folk.

Jesselyn Radack, der om nogen er ridderen på den hvide hest, når det handler om at bekæmpe uretfærdigheder i USA.

Hedy Lamarr, er udover at være ‘verdens smukkeste’ filmskuespillerinde, også var en ret genial opfinder.

Mae Jemison, den første sorte kvindelige astronaut, som også fik lov til at have en cameo i en Star Trek episode, fordi hun også var en kæmpe nørd.

Og Las Mariposas – de tre søstre, som kæmpede for retfærdighed i den Dominikanske Republik, og satte livet ind på det…

Der er så mange spændende kvinder igennem historien, og vi har hørt alt for lidt om dem. Jeg håber, at Pénélope Bagieu laver flere bøger som Brazen. Der er meget mere råmateriale at tage fat på. Det er så vigtigt, at vi også hører om dem. Jeg er hele mit liv blevet flasket op på alt det fantastiske mænd gjorde, og ikke ret meget om alle de fantastiske kvinder. Man kommer jo til at tro, at mænd er bedre, når det altid er mænd, der opfinder ting, vinder krige, tænker store tanker og hvad har vi. Men det er ikke altid mænd. Det er også kvinder. Dem har vi bare ikke hørt så meget om, for det er nemmere at holde kvinder nede, når man ikke giver dem forbilleder af deres eget køn. Men de er der. Og de rocker verden!

Anbefales overordentligt varmt til alle køn.

 

Reklamer