Tags

den sorte greveForfatter: Tom Reiss
Forlag: Informations Forlag
Egen samling

Alexandre Dumas d.æ. er en af mine yndlingsforfattere. Han har skrevet eventyrlige bøger som De tre musketerer og Greven af Monte Cristo. ‘Den sorte greve’ handler om hans far, general Thomas-Alexandre Dumas, som spillede en ikke ringe rolle i Frankrig i tiden omkring det franske revolution. Generalen blev født i den franske koloni Saint-Domingue i 1762. Hans far var af fransk adelsslægt og hans mor var tidligere slavinde (frikøbt af hans far). General Dumas var derfor noget så usædvanligt som en farvet officer i den franske hær.

Der var selvfølgelig et stykke vej for et farvet spædbarn fra Saint-Domingue til generaltitlen i Frankrig, og det er ikke en kedelig rejse. Det siger også noget om den franske revolution, at en farvet mand havde de samme rettigheder og muligheder som en bleg til at stige i graderne indenfor militæret – hvor det var hans evner og ikke hans hudfarve, der bestemte, hvor højt han kunne nå. I dette tilfælde: helt til tops. Det siger også noget om Napoleon, at general Alex Dumas døde i fattigdom og nød, fordi en farvet under hans kejserdømme ikke længere kunne have militær rang, og derfor heller ikke kunne få pension efter endt tjeneste.

Det var et eventyrligt liv, og det er nemt at forstå, hvorfor forfatteren Alexandre Dumas så så meget op til sin far. Det er heller ikke svært at gennemskue, hvor kimen til de fantastiske heltefortællinger Dumas skrev kom fra. Han har haft det i blodet, så at sige.

‘Den sorte greve’ vandt Pulitzerprisen i 2013 for bedste biografi – og den er da også både velskrevet, spændende og velfunderet i fakta – og måske en lille smule farvet (no pun intended). Men jeg holder med Dumas mod Napoleon alligevel.