20 brudstykkerForfatter: Xiaolu Guo
Forlag: bahnhof
Biblioteksbog

Bogen er et vidunderligt billede af nutidens ungdom i Kina, som er fanget mellem den gammelkommunistiske verden og økonomisk fremadstormende verden. Den unge kvinde, Fenfang, drømmer om skinnende ting, men det er ikke nemt i en verden, hvor man stadig overvåges hele tiden af ‘gamle høns’, som melder én til myndighederne, hvis man ikke følger de moralske regler.

Fenfang er betaget af vestlig kultur – vestlige film og vestlige forfattere, men hendes verden er uendeligt langt derfra. Man skal kende sin plads i Kina, og man skal helst ikke træde udenfor stregerne. Og det Fenfang ønsker sig ligger ikke inden for stregerne.

Jeg bliver virkelig underholdt af de kinesiske navne for steder. Når et gråt betonkompleks kaldes ‘Den Kinesiske Rosenhave’, selvom stedet aldrig har set skyggen af en rose. Eller et lejlighedskompleks ved navn ‘Kommerciel succes’. Det er som om, at ved at give stederne smukke eller sigende navne, så kan man lade som om at det er sandt. Det moderne Kina er en stor facade, hvor det individuelle menneske ikke er noget værd. Man er kun noget værd, når man gør noget for fællesskabet, følger fællesskabets regler og bliver indenfor fællesskabets grænser. Det må være klaustrofobisk, og Fenfang er dagligt ved at kvæles i Beijings støv og favn.

Jeg har kigget ind af et koøje på en fremmed kultur, og undres og mores og forskrækkes og forarges. En ualmindelig spændende oplevelse.

Anbefales varmt!

 

Reklamer