en gud i ruinerForfatter: Kate Atkinson
Forlag: Gads forlag
Biblioteksbog

Vores hovedperson, Teddy, er lillebror til den Ursula, som lever liv efter liv i bogen af samme navn (altså: ‘Liv efter liv’). I denne bog dør han dog ikke ganske ung, som han gør i ‘Liv efter liv’ – han er pilot i Anden Verdenskrig – men lever i bedste velgående også efter krigen. Også i denne bog leger Atkinson med tiden. I ‘Liv efter liv’ kører vi dog i cirkler: Ursula bliver født, lever, dør, hvorefter hun bliver født igen, lever og dør, bare på en lidt anden måde, fordi hun handler forskelligt, eller tilfælde spiller ind og ændrer på tingene. Teddy derimod har kun det ene liv, men der hoppes en del i handlingen. Af og til for man noget at vide om noget der sker lidt senere, eller en konsekvens af det der sker nu, men det er på en helt naturlig måde, som giver vældig god mening. For hvordan fortæller man et helt liv uden at komme til at springe i handlingen?

Udover Teddy følger vi også hans hustru, Nancy, deres datter, Viola, samt deres to børnebørn, Sunny og Bertie. Jeg har det rigtig svært med Viola. Magen til selvoptaget og kontrær gimpe skal man lede længe efter. Selvcentreret, doven, konstant misfornøjet med alting, ude af stand til rigtig at glædes over noget. Hun gør det konstant svært for sig selv, og føler sig misforstået og uelsket, selvom hun aldrig selv gør en indsats for at forstå eller elske andre. Henimod slutningen får man lidt en forklaring, men så heller ikke rigtig alligevel. Måske bruger hun den oplevelse til at undskylde, at hun er blevet så usympatisk, men der er mange måde at gribe livet an på, og Viola gør bare alt det forkerte.

Teddy derimod kan jeg rigtig godt lide. Han er charmerende, omsorgsfuld, solid, og selvom han som far falder lidt igennem (mest fordi datteren ikke lader ham få et ben til jorden), så er han en eminent god morfar.

Jeg kan godt lide Atkinson’s tidshop. Hvor de i nogle bøger kan være irriterende eller direkte belastende, så virker de i denne her sammenhæng. Jeg var vild med ‘Liv efter liv’, og jeg er også ret begejstret for ‘En gud i ruiner’.

Kan varmt anbefales!

 

Reklamer