Tags

, ,

gothams-guderForfatter: Lyndsay Faye
Forlag: Klim
Biblioteksbog

Bare så I ved det, så har bogen altså ikke noget med Batman at gøre. Gotham er et mindre kendt øgenavn for New York – og New York har rigtig meget med bogen at gøre!

Jeg kan bedst lide krimier, der er sat i en historisk setting. Denne her foregår (som sagt) i New York i 1840’erne. Altså før borgerkrigen. I 1845 oprettes den første offentlige politistyrke i byen, og vores hovedperson er en af de allerførste ‘kobberstjerner’, som de kaldes (hence øgenavnet ‘copper’ eller ‘cop’ for politimand). Faktisk er han den første detektiv indenfor styrken, for han tages af den præventive overvågning af borgerne, som er den sædvanlige beskæftigelse for politistyrken, da han render ind i en 10-årig pige smurt ind i blod – eller rettere, da hun render ind i ham.

Jeg elsker Dickens’ London, men jeg kan faktisk også rigtig godt lide New York i samme tidsalder. Det er råt og barskt og farligt, især hvis man ikke er street savvy og taler flash, som er underverdenens hemmelige slangsprog. Men Timmy Wilde (vores hovedperson) er vokset op i New Yorks gader, og han kan godt begå sig. Jeg kan især godt lide, at han ret hurtigt knytter avisdrengene til sig, som er en gruppe man bestemt ikke skal undervurdere. De er byens yngste forretningsmænd, og de er både vakse og driftige.

Jeg må indrømme, at jeg på et ret tidligt tidspunkt havde en hovedmistænkt, som dog kun viste sig at være én af tre gerningsmænd. Men jeg var godt grebet, og da jeg lagde mig til at læse kl 21 en hverdagsaften inden jeg skulle sove, kom jeg til at læse bogen færdig og knaldede først brikker (jeg kan også lidt flash) over midnat. Ups!

Der skulle være flere i serien. Dem må jeg lide få fat på også.

Reklamer