Tags

,

platons huleForfatter: José Carlos Somoza
Forlag: Krimi – Husets forlag
Biblioteksbog

En ung mand findes død og en tegntyder hyres til at løse mordgåden. Det lyder som en klassisk krimi, men det er det ikke. Selvom historien væver sig rundt om den unge mands død, så er denne bog et filosofisk værk – som titlen også antyder.

Jeg er klassisksproglig fra dengang man kunne være det, så Platons hulebillede og hans idélære er mig bekendt. Det tror jeg hjælper meget, mens man læser bogen. Jeg kunne nu godt mærke, at jeg ofte hang i fingerneglene i forståelsen, for det er en vanskelig bog, som tog lang tid at læse. Men jeg synes nu, at det var det værd.

Der er virkelig mange lag i historien. Især i kraft af ‘Oversætteren’, som er i gang med at oversætte den bog vi læser, og som i sine fodnoter bibringer os en historie i sig selv. I første omgang belærer han os om al den eidetik (bare rolig: jeg skulle også slå det op. Det betyder litterære billeder med dybere betydning. Fx kan en fugl i flugt betyde frihed, og så fremdeles), men siden hen bliver han selv rodet ind i historien, og har snart virkelig svært ved at skille sig selv fra den. Men mellemrum taler teksten pludselig til dig (mig): læseren, og så bliver det virkelig mærkeligt.

Man skal have lyst til at kaste sig ud i de filosofiske tanker om Sandheden om ting, om den platoniske lære overfor den mere verdslige og kaotiske virkelighed (hvis den er virkelig…), før man tager fat på at læse.

Jeg blev hevet virkelig rundt i manegen af denne bog, og jeg havde overhovedet ikke gættet mig til sandheden bag den unge mands død. Men hæng i! Jeg kan mærke at bogen stadig sidder i mig, og selvom jeg ikke er sikker på at jeg vil læse den igen – nogle bøger kan man kun læse een gang, for anden gang man læser den er den en anden, fordi man kan se betydninger og forklaringer, som man ikke kunne se, da man ikke kendte slutningen.

Læs lidt Platon først, hvis du ikke er bekendt med ham, og giv den så gas!

Reklamer