Tags

, ,

Invention-of-WingsForfatter: Sue Monk Kidd
Forlag: Tinderpress. Egen samling.

Jeg var blæst væk! Stedet er Charleston, året er 1803 og Sarah får sin egen personlige slave i fødselsdagsgave: den jævnaldrende pige Hetty, hvis rigtige navn er Handfull. Sarah er dog allerede en pige med fornuft og meninger, og frigiver straks pigen. Det vil hendes forældre dog ikke høre tale om, så Handfull forbliver slave. De to piger bliver venner, så godt som man nu kan blive det, når den ene ejer den anden…

Sarah og Handfull vokser op, og bliver to usædvanlige kvinder. Sarah bliver abolitionist og kvindesagsforkæmper, mens Handfull på sin egen måde gør oprør, og altid drømmer op at blive fri. I authors note til sidst fortælles der, at Sarah skam er en virkelig person, og at bogen er en fantasifuld beskrivelse af hendes liv ud fra det man ved om hende fra breve, pamfletter og avisartikler. Det glæder mig, at der fandtes mennesker som hende engang. Hun har banet vej for meget! Handfull har også levet – hende ved man bare ikke ret meget om, men ret sikkert er det, at hun har været stærkt medvirkende til at Sarah blev som hun blev.

Særligt stærkt er det, når de hvide ejere af slaver retfærdiggør sig med, at deres slaver har det godt, at de ikke straffes særlig tit (og kun når de fortjener det), og at de er som små børn, som kun har godt af at man passer på dem. De hvide forstår ikke, at det er selve det, at blive ejet, at være en genstand, at blive betragtet som kun et halvt skridt op fra et dyr, som de sorte slaver protesterer imod.

Sarah kæmper både for frigivelsen af alle slaver, men også for at de betragtes som ligeværdige mennesker. I samme ånd tager hun kvindesagen op, for heller ikke kvinder betragtes som ligeværdige med mænd. Hun får en stærk stemme (på skrift) i kampen for begge dele.

Da bogen slutter er det som at sige farvel til to gode veninder. Jeg tror, at jeg vil savne Handfull mest. For hendes kamp for frihed er med livet som indsats, men hun vil være fri eller dø i forsøget. For livet uden frihed er alligevel ikke rigtig noget liv.

Anbefales varmt!

Reklamer