DEN-KONGELIGE-EGYPTISKE-AUTOMOBILKLUBForfatter: Alaa Al-Aswany
Forlag: Hr. Ferdinand
Hardcover. Biblioteksbog.

Jeg blev suget ind i varmen og støvet og romantikken i Egypten anno ja-jeg-ved-ikke-hvornår. Faktisk er det lidt af et problem for mig, at jeg ikke kan tidsbestemme bogens handling. Den foregår efter 1875, hvor England sætter sig hårdt på Egypten og 1886, da Benz udtager patent på sin nye opfindelse: automobilen. og før 1953, da monarkiet afskaffes i Egypten. Jeg gættede sådan på 1920’erne, indtil to personer begynder at diskutere Israels behandling af palæstinenseren, og så må det jo være efter 1948. Men det gav meget lidt mening i forhold til alt mulig andet i bogen. Nå, nuvel, jeg lod det være ved en mytisk periode i det 20. århundrede.

Bogen starter med en rammefortælling, som dog ikke afsluttes. Der er altså kun ramme i den ene ende af billedet. Måske har forfatteren glemt sin egen start? Faktisk har jeg lidt en fornemmelse af at min bog ikke er komplet. For der mangler simpelthen en slutning. Vi når et crecendo, men ingen afrunding til slut. Det var meget mærkeligt.

Undervejes havde jeg det lidt som at læse 1001 nats eventyr. Rigtig mange af kapitlerne ender i en cliffhanger, hvor man tænker ÅH NEJ! HVAD NU?! Og så starter et nyt kapitel, som handler om noget andet. Men man vender selvfølgelig tilbage til handlingen, så man får sin spænding udløst (efter at et nyt i mellemtiden er blevet bygget op). Det er et snedigt trick, der forhindrer læseren i at lægge bogen fra sig, som fx når man skal sove eller af toget.

Altså, jeg synes, at det er en rigtig god bog. Jeg var virkelig underholdt. Men jeg er ikke færdig med bogen, selvom jeg har læst sidste side. Ikke fordi den sådan bliver hængende i mig, men fordi jeg ganske enkelt mangler at få slutningen med. Alt det forspil, og så ingen orgasme. Lidt skuffende.

Reklamer