Tags

muleumForfatter: Erlend Loe
Hardcover. Biblioteksbog

Julie har mistet alt, synes hun. Forældrene og storebroren er styrtet ned med et fly i Afrika. Farens sidste besked til hende lyder blandt andet: Gør som du vil. Og Julie gør som hun vil, for det har hun råd til – familien har efterladt hende med en anseelig formue. Allerhelst vil hun dog dø og det meste af bogen går med at finde på måder hun kan dø på. Bjergbestigerreb virker ikke, når man vil hænge sig, finder hun ud af. Det er for elastisk. Blandt hendes andre metoder er også at kæle med høns i Rumænien, som måske er smittet med H5N1 (fugleinfluenza), samt planer om at blive fanget i krydsild mellem stridende parter i Den Demokratiske Republik Congo.

Hun begynder at flyve rundt fra den ene ende af verden til den anden, og fordi hendes plan i bund og grund er at dø (måske styrter hun ned med et fly?), så har hun ingen bremseklodser på. Hun gør præcis hvad der passer hende og tager hvorhen hun vil. Livet bliver helt tiden levet på kanten, for når man ikke er bange for at dø, så er der ikke noget at være bange for.

Det er en fascinerende bog, for en bog der handler om at dø, handler i virkeligheden også meget om at leve. Og det kan godt være, at Julie er megadårlig til at dø, til gengæld er hun virkelig god til at klemme al den saft og kraft ud af livet, som hun kan.

Muleum er en spøjs titel, som først bliver forklaret sent i bogen. Muleum er i bund og grund et synonym for fællesskab, for noget man har sammen, og som andre ikke forstår. Det er ikke et ord, man kan have for sig selv – så er det meningsløst. Man skal dele det med nogen. Ligesom med livet.

Reklamer