last olympianForfatter: Rick Riordan
Paperback. Lånt af Nanna

Faktisk er dette en anmeldelse af hele serien om Percy Jackson (The Lightning Thief, The Sea of Monters, The Titans curse, The Battle of the Labyrinth og The Last Olympian). Jeg så filmen Lyntyven for en række år siden, og syntes at den var god. Så læste min datter, Nanna, serien fra ende til anden på en tur til USA. Og hun læste den igen, og igen, og sagde at det skulle jeg også, så vi kunne snakke om den. Bogen og filmen var jo to forskellige ting, og det var slet ikke nok, at jeg kun havde set filmen. Jeg læste den første bog i serien, men kom ikke rigtig videre. Altså den var rigtig god, men der var bare hele tiden noget andet, som jeg hellere ville læse.

Så en dag ledte jeg efter en lydbog (jeg er meget glad for lydbøger, og hører dem oftest, når jeg vasker op, bager eller laver mad). Så jeg hørte Lyntyven. Og de næste tre i serien. Hold op – det var godt! Kampen om Labyrinten (bd 4) hakkede dog noget i oplæsningen, og jeg måtte læse den igen for at få detaljerne med (heldigvis havde Nanna den stående på engelsk på sit værelse). The Last Olympian lå lige for, da jeg satte The Battle of the Labyrinth på plads igen. Også den blev læst på ganske kort tid.

På mange måder minder den om Harry Potter og Dødsregalierne. Det er den sidste afgørende kamp mellem vore helte og det store ultimative onde. Og kampen er indgående beskrevet. Ikke kun Percy/Harry er helte – mange omkring dem har også deres store øjeblikke, som er afgørende for kampen. Nevilles fantastiske øjeblik, da han kapper hovedet af Nagini (den sidste horcrux) bliver kun næsten overgået af Clarisses kamp mod drakonen. Det var smukt, og man glædede sig over at to underkendte helte endelig fik den hæder de fortjente. Og i den sidste ende er vores heltes stærkeste våben: kærlighed. Venner og familie står stærkt og er et gennemgående træk i begge serier. Uden kærlighed bliver vi onde. Og vi taber i sidste ende.

Percy Jackson bøgerne er fulde af humor. Små twist på sætninger, kapiteloverskrifter og replikker løfter serien fra at være endnu en fantasy/action-serie til at være noget mere end almindeligt læseværdigt. Jeg kan godt forstå, at Nanna har plaget mig i årevis om at få dem læst. Nu glæder jeg mig rigtig meget til at diskutere dem med hende!