Tags

, ,

how to be a womanForfatter: Caitlin Moran
E-bog

How to be a woman er meget morsom læsning. Men også tankevækkende. Moran får sat ord på en masse ting – om at være kvinde, om sexisme, om feminisme, om moderskab/ikke-moderskab, om abort, oma – som går rent ind hos mig. Jeg kan især godt lide hendes vejledning i, hvordan en kvinde finder ud af om hun er feminist eller ikke: stik hånden ned i trusserne. Har du en kusse? Og vil du selv bestemme over den? Tillykke! Så er du feminist. Det er jo meget nemt 🙂

Om sexisme siger hun nok så klogt: lad være med at se på det som sexisme. Se på det som dårlige manerer. Det betragtes faktisk som almindelig dårlige manerer at påtale fremmede menneskers kropsdele, når de hører på det (ja, også når de ikke hører på det). Ergo er det faktisk ikke så meget sexisme, som ekklatant dårlige manerer, når nogen peger en storbarmet dame ud, gør sigende bevægelser med hænderne og råber ‘Orv, nogle store patter!’. Det er også dårlige manerer at røre ved andre menneskers kroppe uden at de har bedt om det (et klap i måsen fx). Se det fra den vinkel. Hvis man nu i stedet for at hvæse ‘mandschauvanist’, sagde ‘det var godt nok uopdragent, det der’, så kunne vedkommende måske fatte, at det ikke handler om, hvordan du behandler kvinder, men om hvordan du behandler mennesker. Med respekt, tak, og gode manerer.

Hendes afsnit om abort gjorde stort indtryk på mig. Hun fik sat ord på nogle ting som har faret rundt i mit hoved, og som jeg ikke rigtig kunne få til at føles rigtige. En uønsket graviditet kan blive til et uønsket barn, som laver rod i ens planer og muligvis gøre det svært for én at tage sig at de ønskede børn man måske allerede har. Og det er ok at fjerne en haletudse før det bliver til et menneske, som har krav på ens tid og kærlighed og selvopofrelse. Man må gerne tænke på sig selv først.

Hun er klog, Caitlin Moran. Hun siger også, at der er en masse ting om at være kvinde, som hun (endnu) ikke ved. Men at det i højere grad faktisk handler om, at man er et menneske, før man er et køn, og at man skal se det som sådan: Vi er alle sammen mennesker, og vi skal behandle hinanden som mennesker, før vi behandler hinanden som det ene køn eller det andet køn.

Jeg har fået anbefalet at høre bogen som audio-book. Moran har selv indtalt den og den skulle være hysterisk morsom. Det har jeg til gode. Men det står på min to-do liste.

Reklamer