Tags

Forfatter: David Levithan
Kindle (som manuskript)/hardcover på dansk med titlen ‘Hver dag’.

16BLEVITHANDet er en af de mest fascinerende bøger jeg har læst. I hvert fald en af de mest fascinerende hovedpersoner. Hovedpersonen – vi kalder ‘ham’ A – vågner op i en ny krop hver morgen. Kroppen er alderssvarende med hans egen alder, men ellers er intet sikkert. Det kan være en dreng eller en pige, og det kan være alle mulige steder (dog inden for USA’s grænser). Selvom A er en ny person hver dag, så er han også sig selv. Han ved nogenlunde hvad han skal vide om de personer han er for en dag – deres navn, deres rutiner, deres omgangskreds. Men samtidig er han sig selv, og han har en fast beslutning om ikke at gøre noget alt for usædvanligt den dag det er ham, der har kroppen. Det lyder forvirrende, men det giver klokkeklar mening, når man læser det. David Levithan får på en eller anden måde én til at acceptere præmissen, og det fungerer.

A vågner og er Justin. Justin er en skiderik, som behandler andre rigtig dårligt, især kæresten Rhiannon, som A ender med at forelske sig i. Og så ryger beslutningen om ikke at udnytte dagens krop til eget formål. A kan ikke glemme Rhiannon og prøver på at komme tilbage til hende. Og det er godt nok ikke nemt, når man hver dag vågner som en ny person et eller andet tilfældigt sted i landet. Altså, ikke fordi det i forvejen var særligt nemt…

En højst usædvanlig bog. Jeg slugte præmissen og fik en fantastisk læseoplevelse ud af det. Det vil andre sikkert også. Det er i hvert fald mit håb.

Reklamer