Tags

World_War_Z_book_coverForfatter: Max Brooks
Læst som e-bog på min Kindle

Jeg har en stor forkærlighed for zombieapokalypsebøger. Ikke fordi jeg er særlig vild med splat og skræk, men fordi de altid handler om, hvordan mennesker agerer og reagerer i krisesituationer. Det er mennesket sat under lup: hvad gør du, når du er virkelig presset? Hvordan behandler du andre mennesker, når regler og kontrol bryder sammen? Hvor langt vil du gå for at overleve? Kan du tænke klart? Knækker du? Og samfundet bliver også sat under lup: hvordan bliver katastrofer håndteret? Kan dem, der skal lede også gøre det, når alting brænder sammen? Kan de tænke ud af boksen, professionelt og uden personlige bagtanker? Det er meget interessant. På en eller anden måde bliver moral og etik både sat ud af spillet og kommer helt og aldeles i fokus, når det ekstreme sker. For hvordan skiller man lige de inficerede fra de raske? Det er jo mennesker vi taler om her. De er endnu ikke døde, men når de dør, bliver de dødsensfarlige!

World War Z kan på ingen som helst måde sammenlignes med filmen. Ikke at jeg har set filmen, kun traileren. Men bogen kan bare ikke sådan lige overføres til film. Det er en reportage. En række interview med folk, der har overlevet og gennemlevet zombieapokalypsen. Både folk med særlige roller inden for bekæmpelsen eller organiseringen af bekæmpelsen af zombierne (Zack, som de kaldes), og helt almindelige menneskers beretninger om hvordan de overlevede. Det er både en gribende og en barsk omgang at læse.

Jeg er fascineret af formen. Man møder alle mulige slags mennesker. Nogle har interageret lidt, eller været en del af noget, som nogle andre har startet, mens andre er helt løsrevne, men stadig relevante historier for helheden. Samtidig irriterer det mig helt vildt, at der ikke vendes tilbage til de enkelte. Hvor jeg gerne lige ville vide, hvordan det videre gik dem. Men jeg må nok nøjes med visheden om, at de har overlevet krigen, og at det ikke er rapportens formål at fortælle, hvad der fulgte efter. Men lidt får man jo at vide – hvordan de lever i det øjeblik de interviewes, og lidt om nogle af de konsekvenser, deres oplevelser og gerninger får/har fået.

Kan varmt anbefales, hvis man ellers er til genren.

Reklamer